13.08.2014

Raz na zawsze pozbądź się refluksu i zgagi



Na dolegliwości związane z niedomykaniem się światła żołądka cierpi szacunkowo 20% mieszkańców krajów rozwiniętych, w tym Polski. To bardzo dużo, a sporadyczne ataki zgagi zdarzają się większości osób. Standardowe leczenie opiera się na lekach ograniczających produkcję kwasu solnego i zaleceniu ograniczenia spożycia wzmagających produkcję kwasu produktów jak kawa, owoce cytrusowe czy alkohol. Także bezpodstawne zalecenie na wszystkie bolączki: ograniczenie tłuszczu w diecie. Takie podejście ogranicza objawy, ale nie ma wpływu na przyczyny refluksu. Jak zazwyczaj - skuteczna porada żywieniowa jest zupełnie przeciwna typowemu podejściu.


Prawdziwe przyczyny refluksu


Najnowsze badania i na szczęście doświadczenie coraz większej ilości lekarzy, podkreśla cztery podstawowe przyczyny problemów:
  1. nieprawidłowe trawienie węglowodanów
  2. zbyt NISKA produkcja kwasu solnego w żołądku
  3. przerost bakterii Helicobacter pylori w żołądku
  4. wrażliwość na nabiał
  5. stres - ostatni, ale najpowszechniejszy
przy czym punkty 2 i 3 mogą wynikać z nieprawidłowego trawienia węglowodanów. Mogą występować razem lub osobno. Przyczyny wpływu węglowodanów na refluks nie jest jasny. H. pylori z kolei obniżają kwasowość zawartości żołądka, inaczej nie mogłyby przeżyć, a nadmiar węglowodanów w diecie to dla nich idealna pożywka. Bakterie te negatywnie wpływają na pracę zwieracza.

Po pierwsze - refluks i zgaga mają źródło w niedostatecznej produkcji kwasu solnego w żołądku, a nie w nadmiernej (w ogromnej większości przypadków). Wszystkie zalecenia typu "popij mlekiem" pomogą na chwilę, kiedy zneutralizujemy kwas w przełyku, ale nadal pozostaje problem - otwarty zwieracz, z powodu zbyt małego, a nie dużego poziomu HCl. To samo dotyczy leków, które obniżają pH w żołądku, dzięki czemu nie czujemy pieczenia, kiedy jego treść cofa się do przełyku. Tylko, że ona nadal się cofa.

Pierwsza pomoc


Przede wszystkim należy uzbroić się w cierpliwość. Naprawa trwa, coś co psuliśmy wiele lat nie odbuduje się w trzy dni. Będą to raczej tygodnie. Ile? To indywidualna sprawa, ale polepszenie samopoczucia można poczuć od razu.

Przejdź na dietę niskowęglowodanową, bezglutenową, jak dieta paleo czy LCHF (różnią się zaleceniami dotyczącymi nabiału, choć coraz częściej mówią jednym głosem). Pozbędziesz się nadmiaru węglowodanów, z którymi organizm sobie nie radzi. Refluks i wszelkie problemy gastryczne zazwyczaj mijają przy tych dietach (polecam książkę "Dieta paleo" Robba Wolfa i stronę szwedzkiego kardiologa dietdoctor.com), a także przy samym odstawieniu glutenu, głównego czynnika drażniącego jelita u osób z problemami z trawieniem.

Aby naprawić florę bakteryjną przewodu pokarmowego nie zapominaj o probiotykach w diecie, fermentowanych warzywach jak kapusta i ogórki oraz kefirach i maślance - jeżeli nie masz wrażliwości na nabiał (większość osób nie ma nadwrażliwości na nabiał, szczególnie na produkty poddane fermentacji). Jeżeli istotnie nastąpił przerost flory bakteryjnej, możliwe, że niezbędne będą antybiotyki (tylko według przepisu lekarza!).

Możliwe, że potrzebujesz suplementacji kwasem solnym i/lub pepsyną. Na rynku są dostępne podobne połączenia, polecane to np. takie: http://www.iherb.com/Solaray-HCL-with-Pepsin-650-mg-250-Capsules/18978 (znalezione na tlustezycie.pl, w Polsce trudno dostępne, ale można zamówić przez internet; to przykład - nie mam nic wspólnego z firmą!). Podobne preparaty mają znakomite działanie.

Niektórzy bardzo dobrze reagują na ocet jabłkowy - najlepiej, dwa razy dziennie, wypić łyżeczkę octu w szklance wody. Warto spróbować, a jeżeli poczujesz się gorzej, należysz do około 20% chorych na refluks, gdzie przyczyna nie leży w niedostatecznej produkcji kwasu solnego lecz w jego nadprodukcji. Wtedy jesteś w lepszej sytuacji - dieta powinna pomóc natychmiast.

Co jeść


Produkty wskazane to:
  • kapusta kiszona, codziennie, też inne kiszonki
  • tran - suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3
  • olej kokosowy i mleczko kokosowe - mają silne działanie antybakteryjne i wspomagają regenerację jelit
  • warzywa, szczególnie liściaste
  • jaja
  • ryby
  • mięso
  • rosół i buliony najlepiej na kościach
  • podroby
  • zdrowe tłuszcze jak olej kokosowy, masło (szczególnie klarowane), oliwa, nierafinowany olej rzepakowy na zimno i olej lniany, też na zimno
  • fermentowany nabiał
  • owoce i orzechy w ograniczeniu

Czego nie jeść


To szkodzi:
  • cukier, słodycze, wszystko co dosładzane czy z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, kukurydzianego czy innych podobnych wynalazków
  • słodkie napoje
  • soki - źródło ogromnej ilości cukru
  • zboża glutenowe - to ogromny ładunek węglowodanów; dozwolone są w niewielkiej ilości zboża bezglutenowe jak kasza gryczana, jaglana, ryż, ale na początku kuracji lepiej unikać dodatkowych węglowodanów
  • nabiał - na początku warto ograniczyć, w miarę poprawy można spróbować, jak czujemy się po spożyciu np. jogurtu
  • ziemniaki - posiadają bardzo dużo skrobi, która szybko podnosi poziom cukru we krwi; z biegiem czasu można je włączyć do diety
Źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11712463
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10620-005-9027-7?LI=true
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9874617
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18763284
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23680708
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19060631
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19897959
http://chriskresser.com/what-everybody-ought-to-know-but-doesnt-about-heartburn-gerd
http://www.tlustezycie.pl/2012/07/zgaga-i-refluks-w-innym-swietle.html
http://www.paleodietbasics.net/apple-cider-vinegar-for-acid-reflux/


14 komentarzy:

  1. Imponujące, spodziewałem się kolejnej bzdurnej strony polecającej unikanie tłuszczu na zgagę. Pani dietetyk, a ma rację, szacunek, bo niestety większość dietetyków to duby smalone plecie. Gratuluje - jest Pani pierwszym dietetykiem, który dobrze prawi :) Ja też coś napisałem o zgadze i refluksie, ale w dużej mierze pokrywa się to z powyższym artykułem: http://paleosmak.pl/odzywianie/weglowodany/zgaga-refluks-wrzody/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Trzeba wziąć się do roboty i edukować, miło mi, że ktoś to jeszcze ma ochotę robić. A strona świetna, śledzę regularnie!

      Usuń
    2. Absurd! Kiszonki na reflux ? Strona do wyrzucenia !!! Nie czytajcie tego. Nie mozna tego jesc!

      Usuń
  2. Kiedy zażywać ten suplement z betaina i pepsyną? Tuz przed jedzeniem czy w trakcie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Bardzo dobry artykuł. Próbowałem kiedyś zakwasić żołądek octem jabłkowym i kwasem L-askorbinowym ale nic dobrego z tego nie wyszło. Także test z sodą na zakwaszenie żołądka źle na mnie działa(źle się po tym czuję i nie ma odpowiednio wyraźnej reakcji). Istnieje jakiś pewny sposób na sprawdzenie poziomu kwasu żołądkowego i jego pH poza gastroskopią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Czytałam o różnych sposobach, ale wszystkie są wątpliwej jakości.

      Usuń
    2. Byłam ostatnio na gastroskopii i zapytałam lekarza czy sprawdzi mi jakość kwasu żołądkowego, okazało się że tego w ogóle w tej placówce nie robią, a lekarz dodał że wątpi żeby ktoś w Polsce to w ogóle robił. Na moje pytanie dlaczego tego sie nie robi odpowiedział: nawet jeżeli wyszłaby niedokwasota to i tak nic się z tym zrobić nie da. Tak że tego : )))))

      Usuń
  4. Witam, od wielu lat mam problemy z gardłem. Co chwilę chory poszedłem na gastroskopie 6 lat temu stwierdmmzono refluks dwunaatniczo zolodkowo przełajowy. Od kilku lat biorę lekki ipp zobojetniajace kwasy. Od tego czasu znacznie mniej choruje na gardło. Pytanie czy to znaczy że mam nadprodukcje kwasów czy rownie dobrze może być to za mało kwasów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to możemy stwierdzić tylko badaniem lekarskim.

      Usuń
  5. Witam cierpię na refluks juz z rok wcześnie bralam leki poprawy jako tako nie było wręcz po duzych dawkach zrobiło sie gorzej potrafie miec zgage po wodzie a nawet jak nie jem tez mam do tego mam zapalenie przełyku z nadzerka próbowałam zakwaszac ale poprawa na chwilkę juz nie wiem jak mam sie pozbyc zgagi do tego uczucie ciepla w żołądku moze pani mi cis doradzić? Bo nie wiem czy zakwaszac

    OdpowiedzUsuń
  6. A co w przypadku refluksu i niedoczynności tarczycy? Jakieś dodatkowe zakazane/zalecane produkty? Ja nie wiem jak z kapustą kiszoną... ale swego czasu zjedzenie kapuśniaka nie było dla mnie dobre.

    A co z bananami (ktore lubie) i owocami/warzywami z Amer Pld (mowia o swiezych bedac tam) jak bataty (slodkie zieminaki), jagody acai (i lody acai), warzywa straczkowe ?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak w takim razie postępować w przypadku przełyku Barretta spowodowanym długo trwającym refluksem,czy w tym przypadku można obyć się bez leków z grupy ipp? Zaznaczam że próba odstawienia ipp i stosowanie naturalnych metod typu picie rozcienczonego octu jabłkowego, wody z sokiem z cytryny itd kończy się u mnie szybkim nawrotem silnego "palenia" w przełyku

    OdpowiedzUsuń