Jak dieta może leczyć?
Wiele
współczesnych chorób jest dietozależnych, to znaczy, że u ich podłoża
leży złe odżywianie. Dlatego w większości przypadków chorób
cywilizacyjnych (nadciśnienie, cukrzyca, bóle stawów, otyłość, zły profil lipidowy krwi, bezpłodność o nieznanej przyczynie) i codziennych dolegliwości (zmęczenie, bóle głowy, bezsenność) wystarczy zastosować zdrowe
żywienie i w perspektywie pozbyć się sterty leków ze stolika nocnego. Spróbuj przez 4 tygodnie i sprawdź czy działa.
Co to właściwie jest "zdrowe żywienie"?
Zdrowe
żywienie to wyeliminowanie szkodzących Ci produktów i wprowadzenie do
diety odpowiednich ilości prawdziwego jedzenia, o wysokiej wartości odżywczej. Bez głodu. Zdrowe
żywienie prowadzi do poprawy samopoczucia, ogólnego zdrowia i w dalszej perspektywie może
wyeliminować wiele schorzeń. Zdrowe żywienie zapewni Ci smukłą sylwetkę.
Jaką dietę proponuje Instytut Zdrowego Żywienia?
Trwała
poprawa zdrowia i sylwetki wymaga zmiany stylu życia. Nasza dieta nie
trwa tydzień czy dwa - to sposób odżywiania, który powinieneś stosować
całe życie! Stosujemy się do zaleceń ograniczających spożycie
węglowodanów i przede wszystkim przetworzonych produktów, a wprowadzających prawdziwe, świeże jedzenie z odpowiednią ilością białka do zachowania tkanki mięśniowej - abyś był samodzielny na starość.
Bazujemy na najnowszych odkryciach naukowych i modyfikujemy zalecenia
indywidualnie dla każdego pacjenta.
Skąd to wszystko wiadomo?
Oto
lista aktualnych badań naukowych, pochodzących z renomowanych ośrodków
badawczych, które dowodzą, że dieta proponowana przez Instytut Zdrowego
Żywienia jest najzdrowszą i najskuteczniejszą metodą zyskania zdrowia i
pięknej sylwetki. Prawie codziennie pojawiają się nowe!
Aplikacje:
Hava
Nie
jest to możliwe. Kwasowość naszych tkanek jest ściśle kontrolowana i nie można naruszyć pH ciała samą dietą. Również kwasica ketonowa - bardzo poważny stan, do którego
może dojść w przypadku cukrzycy typu I, kiedy trzustka nie działa
poprawnie - nie może zostać wywołana dietą. Często mylona jest z ketozą - naturalnym stanem
wykorzystywania przez komórki organizmu kwasów tłuszczowych, zamiast
glukozy. Ketoza jest zupełnie niegroźna i zdrowa, poza tym - trudna do osiągnięcia. Dieta niskowęglowodanowa nie jest dietą bez węglowodanów, po prostu ograniczamy ich nadmiar, powszechny we współczesnej diecie.
Dlaczego nie muszę ćwiczyć aby schudnąć?
Skuteczność
ćwiczeń w procesie chudnięcia jest mocno przeceniana. Ćwiczenia
fizyczne o umiarkowanym natężeniu przyśpieszą spalanie tkanki tłuszczowej w niewielkim stopniu. Aby mieć efekty, trzeba pracować bardzo ciężko. W procesie chudnięcia najważniejsza jest dieta - trwała
zmiana nawyków żywieniowych. Oczywiście - aktywność fizyczna jest ważna
dla ogólnego zachowania zdrowia i dobrej formy, dlatego warto być aktywnym, ale niekoniecznie żeby schudnąć.
Ile jajek dziennie mogę zjeść?
Według
aktualnej wiedzy, cholesterol spożywany z jedzeniem, także ten zawarty w jajach, nie wpływa znacząco na jego poziom we krwi. Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów. Możesz jeść ich
dowolną ilość.
Jak najskuteczniej schudnąć?
Postaw
na dietę ograniczającą węglowodany, ale zachowując odpowiednią ilość białka. Ważne jest poczucie sytości - nie możesz chodzić głodny, bo w końcu się poddasz. Węglowodany (cukry proste i
złożone) wpływają na poziom insuliny - hormonu magazynującego tłuszcz,
odpowiedzialnego za przybieranie na wadze. Nadmiar węglowodanów nie jest
korzystny dla zdrowia. Zamień je na prawdziwe, nieprzetworzone jedzenie
jak warzywa, zdrowe tłuszcze, ryby i mięso, a potrzebnych węglowodanów dostarczysz sobie w postaci warzyw i niektórych owoców.
Jak najszybciej poprawić swoją codzienną dietę?
W
pierwszej kolejności zrezygnuj z cukru, słodkich napojów (soki również
są pełne cukru) i słodyczy. Jeżeli się odchudzasz lub cierpisz na
choroby autoimmunologiczne - postaraj się jak najbardziej ograniczyć
wyroby z mąki - chleb, makaron, przekąski. Jedz około 2 g / kg masy ciała białka z mięsa, ryb, jaj i nabiału. Unikaj rafinowanego oleju
roślinnego, o zbyt dużej zawartości prozapalnych kwasów omega-6. Odstaw
margarynę i wszystkie produkty wysoko przetworzone! Nie bój się
tłuszczu zwierzęcego (masło, smalec), oliwa z oliwek jest najprawdopodobniej najlepszym wyborem. Gotuj w domu. Postaw na regularne posiłki i prawdziwe jedzenie, tak jak jadły nasze babcie.
Czy mogę pić alkohol?
Najlepiej
jest ograniczyć alkohol do zera, to toksyna na wielu poziomach, niszczy mózg i rodziny. Jeżeli zdecydujesz się napić,
najlepszym wyborem z zywieniowego punktu widzenia będzie wytrawne wino lub czysty alkohol, taki jak wódka
(np. z wodą i cytryną), które nie zawierają dodatkowych węglowodanów. Nadmiar alkoholu może negatywnie wpływać na poziom cukru we krwi i powodować insulinooporność.
Czy tłuszcz nasycony jest niezdrowy?
Tłuszcz
nasycony, obecny w produktach pochodzenia zwierzęcego, przez wiele lat
uznawano za przyczynę zawałów i chorób cywilizacyjnych. Tymczasem nie
dowodzą tego żadne solidne badania. Według aktualnej wiedzy, spożywanie
nieprzetworzonego mięsa i naturalnych tłuszczów nasyconych (np. masło) nie wiąże się z ryzykiem chorób. Naturalne produkty nie składają się w całości z tłuszczu nasyconego - smalec ma podobny profil tłuszczowy do oliwy. Wykazano za to szkodliwość rafinowanych olejów roślinnych i najlepiej
zastąpić je masłem klarowanym (lub olejem kokosowym, a nawet smalcem).
Czym słodzić?
Cukier
należy bezwzględnie odstawić (chyba, ze nie mamy żadnych problemów
zdrowotnych i używamy go mało). Co do słodzików - nie są zalecane,
ponieważ mogą utrwalać uzależnienie od słodkiego. Jednak, jeżeli
zdecydujesz się dosładzać, prawdopodobnie najlepszym wyborem jest
erytrytol. Jeżeli się nie odchudzasz - używaj miodu, może być odpowiedni
nawet dla osób z chorobami autoimmunologicznymi.
Czy na diecie niskowęglowodanowej nie zakwaszę organizmu?
Masz inne pytania? Zadaj je w komentarzu 🙋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz