Jak dieta może leczyć?
Wiele
współczesnych chorób jest dietozależnych, to znaczy, że u ich podłoża
leży złe odżywianie. Dlatego w większości przypadków chorób
cywilizacyjnych (nadciśnienie, cukrzyca, bóle stawów, otyłość, zły profil lipidowy krwi, bezpłodność o nieznanej przyczynie) i codziennych dolegliwości (zmęczenie, bóle głowy, bezsenność) wystarczy zastosować zdrowe
żywienie i w perspektywie pozbyć się sterty leków ze stolika nocnego. Spróbuj przez 4 tygodnie i sprawdź czy działa.
Co to właściwie jest "zdrowe żywienie"?
Zdrowe
żywienie to wyeliminowanie szkodzących Ci produktów i wprowadzenie do
diety odpowiednich ilości prawdziwego jedzenia, o wysokiej wartości odżywczej. Bez głodu. Zdrowe
żywienie prowadzi do poprawy samopoczucia, ogólnego zdrowia i w dalszej perspektywie może
wyeliminować wiele schorzeń. Zdrowe żywienie zapewni Ci smukłą sylwetkę.
Jaką dietę proponuje Instytut Zdrowego Żywienia?
Trwała
poprawa zdrowia i sylwetki wymaga zmiany stylu życia. Nasza dieta nie
trwa tydzień czy dwa - to sposób odżywiania, który powinieneś stosować
całe życie! Stosujemy się do zaleceń ograniczających spożycie
węglowodanów i przede wszystkim przetworzonych produktów, a wprowadzających prawdziwe, świeże jedzenie.
Bazujemy na najnowszych odkryciach naukowych i modyfikujemy zalecenia
indywidualnie dla każdego pacjenta.
Skąd to wszystko wiadomo?
Oto
lista aktualnych badań naukowych, pochodzących z renomowanych ośrodków
badawczych, które dowodzą, że dieta proponowana przez Instytut Zdrowego
Żywienia jest najzdrowszą i najskuteczniejszą metodą zyskania zdrowia i
pięknej sylwetki. Prawie codziennie pojawiają się nowe!
Dlaczego nie muszę ćwiczyć aby schudnąć?
Skuteczność
ćwiczeń w procesie chudnięcia jest mocno przeceniana. Ćwiczenia
fizyczne o umiarkowanym natężeniu przyśpieszą spalanie tkanki tłuszczowej w niewielkim stopniu. Aby mieć efekty, trzeba pracować bardzo ciężko. W procesie chudnięcia najważniejsza jest dieta - trwała
zmiana nawyków żywieniowych. Oczywiście - aktywność fizyczna jest ważna
dla ogólnego zachowania zdrowia i dobrej formy, dlatego warto być aktywnym, ale niekoniecznie żeby schudnąć.
Ile jajek dziennie mogę zjeść?
Według
aktualnej wiedzy, cholesterol spożywany z jedzeniem, także ten zawarty w jajach, nie wpływa znacząco na jego poziom we krwi. Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów. Możesz jeść ich
dowolną ilość.
Jak najskuteczniej schudnąć?
Postaw
na dietę ograniczającą węglowodany. Węglowodany (cukry proste i
złożone) wpływają na poziom insuliny - hormonu magazynującego tłuszcz,
odpowiedzialnego za przybieranie na wadze. Nadmiar węglowodanów nie jest
korzystny dla zdrowia. Zamień je na prawdziwe, nieprzetworzone jedzenie
jak warzywa, zdrowe tłuszcze, ryby i mięso, a potrzebnych węglowodanów dostarczysz sobie w postaci warzyw i niektórych owoców.
Jak najszybciej poprawić swoją codzienną dietę?
W
pierwszej kolejności zrezygnuj z cukru, słodkich napojów (soki również
są pełne cukru) i słodyczy. Jeżeli się odchudzasz lub cierpisz na
choroby autoimmunologiczne - postaraj się jak najbardziej ograniczyć
wyroby z mąki - chleb, makaron, przekąski. Unikaj też rafinowanego oleju
roślinnego, o zbyt dużej zawartości prozapalnych kwasów omega-6. Odstaw
margarynę i wszystkie produkty wysoko przetworzone! Nie bój się
tłuszczu zwierzęcego (masło, smalec), oliwa z oliwek również jest dobrym
wyborem (tylko na zimno). Gotuj w domu. Postaw na prawdziwe jedzenie,
jakie jadły nasze babcie.
Czy mogę pić alkohol?
Najlepiej
jest ograniczyć alkohol do minimum. Jeżeli zdecydujesz się napić,
najlepszym wyborem będzie wytrawne wino lub czysty alkohol, taki jak wódka
(np. z wodą i cytryną). Nadmiar alkoholu może negatywnie wpływać na poziom cukru we krwi. Jednak okazjonalne wypicie drinka nie powinno mieć negatywnych skutków zdrowotnych. Po prostu żyj swoim życiem!
Czy tłuszcz nasycony jest niezdrowy?
Tłuszcz
nasycony, obecny w produktach pochodzenia zwierzęcego, przez wiele lat
uznawano za przyczynę zawałów i chorób cywilizacyjnych. Tymczasem nie
dowodzą tego żadne solidne badania. Według aktualnej wiedzy, spożywanie
nieprzetworzonego mięsa i tłuszczów nasyconych (np. masło) nie wiąże się z żadnym ryzykiem chorób.
Wykazano za to szkodliwość rafinowanych olejów roślinnych i najlepiej
zastąpić je masłem klarowanym (lub olejem kokosowym, a nawet smalcem).
Czym słodzić?
Cukier
należy bezwzględnie odstawić (chyba, ze nie mamy żadnych problemów
zdrowotnych i używamy go mało). Co do słodzików - nie są zalecane,
ponieważ mogą utrwalać uzależnienie od słodkiego. Jednak, jeżeli
zdecydujesz się dosładzać, prawdopodobnie najlepszym wyborem jest
erytritol. Jeżeli się nie odchudzasz - używaj miodu, jest odpowiedni
nawet dla osób z chorobami autoimmunologicznymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz