Po pierwsze i najważniejsze - nie miej pustej lodówki!
Po drugie - pokonaj uzależnienie.
Wracając do wspomnianego cukru. Od cukru (i różnych jego form, jak syrop glukozowo-fruktozowy) można po prostu być uzależnionym! W tym wypadku najlepiej działa - znowu - odstawienie. W niektórych przypadkach wystarczy pacjentowi uświadomić ile cukru zjada i w jakich produktach, aby wyniki diety były spektakularne.
Co w zamian?
Podaję kilka pomysłów. Masz swoje typy? Koniecznie napisz w komentarzu, pomożesz innym!
Pieczywo.
Makaron.
Ziemniaki.
- omlet (cienki omlet można zawinąć jak tortillę)
- plaster ulubionego sera z dodatkami jak na kanapce
- jajka na twardo z dodatkami
- pasty kanapkowe zawinięte w liść sałaty lodowej
- "kanapka" z ogórka - świeży ogórek z dodatkami kanapkowymi
- grillowane duże pieczarki - zamiast bułki do hamburgera
- ewentualnie pieczywo na zakwasie - zakwas obniża indeks glikemiczny chleba i neutralizuje działanie fitynianów, które obniżają poziom przyswajania minerałów
Makaron.
- blanszowane paski cukinii (polecam użycie obieraczki do warzyw i zrobienie pasków)
- gotowane różyczki brokuła lub kalafiora polane sosem do makaronu
Ziemniaki.
- kalafior, można go przygotować jak puree
- brokuły
- ulubione warzywa
- ewentualnie odgrzane ziemniaki (ugotowane i schłodzone w lodówce, proces ten mocno obniża indeks glikemiczny ziemniaków, jednak nie więcej niż o 30%)
- ciasto przygotowane z kalafiora np. TAK
- składniki ulubionej pizzy na plastrach bakłażana
- ciasto przygotowane z mąki z orzechów (kokosowej, migdałowej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz