8 października 2013

Zdrowe zamienniki chleba, makaronu, ziemniaków i pizzy

Najczęściej pojawiającym się pytaniem przy układaniu diet jest "ale co w zamian?". Rzeczywiście, rezygnacja z wydawałoby się podstawowych produktów może być uciążliwa, ale to na szczęście kwestia przyzwyczajenia i planowania. Każda osoba pragnąca się odchudzić , powinna wiedzieć, że najpierw należy być zdrowym, a dopiero później organizm sam wyreguluje odpowiednią masę ciała. Musimy mu to jednak umożliwić, unikając produktów, które najczęściej powodują problemy - mąki pszennej i ziemniaków. Ziemniaki mogą być zdrowym składnikiem diety, ale nie pomogą nam schudnąć.




Po pierwsze i najważniejsze - nie miej pustej lodówki!


Jeżeli nie masz czego przekąsić, kiedy jesteś głodny, na 100% złapiesz pierwszą z brzegu jadalną bułkę. Pamiętaj, żeby uzupełniać zapasy i mieć w domu tylko dozwolone w diecie jedzenie.

Po drugie - pokonaj uzależnienie.


W każdej zdrowej diecie proponuje się rezygnację z produktów mącznych i cukru. Te pierwsze to często podstawa naszej diety - kanapki, bułki, zapiekanki, pizze, knysze, pierogi, makarony - przecież to najważniejsze produkty!  Spokojnie. Jeżeli naprawdę zależy Ci na zdrowiu i szczupłej sylwetce, obiecuję, że odzwyczajenie to kwestia dwóch tygodni (w najgorszym wypadku). Warunek? Patrz punkt pierwszy - musisz mieć coś innego do jedzenia!
Wracając do wspomnianego cukru. Od cukru (i różnych jego form, jak syrop glukozowo-fruktozowy) można po prostu być uzależnionym! W tym wypadku najlepiej działa - znowu - odstawienie. W niektórych przypadkach wystarczy pacjentowi uświadomić ile cukru zjada i w jakich produktach, aby wyniki diety były spektakularne.

Co w zamian?


Najlepszym sposobem jest zmiana nawyków - zamiast kanapek z dżemem lepiej zjeść coś w zupełnie innej formie, na przykład sałatkę lub jajka. Jednak, szczególnie na początku zmiany diety, można spróbować poudawać.
Podaję kilka pomysłów. Masz swoje typy? Koniecznie napisz w komentarzu, pomożesz innym!


Pieczywo.
  • omlet (cienki omlet można zawinąć jak tortillę)
  • plaster ulubionego sera z dodatkami jak na kanapce
  • jajka na twardo z dodatkami
  • pasty kanapkowe zawinięte w liść sałaty lodowej 
  • "kanapka" z ogórka - świeży ogórek z dodatkami kanapkowymi
  • grillowane duże pieczarki - zamiast bułki do hamburgera
  • ewentualnie pieczywo na zakwasie - zakwas obniża indeks glikemiczny chleba i neutralizuje działanie fitynianów, które obniżają poziom przyswajania minerałów

Makaron.
  • blanszowane paski cukinii (polecam użycie obieraczki do warzyw i zrobienie pasków) 
  • gotowane różyczki brokuła lub kalafiora polane sosem do makaronu

Ziemniaki.
  • kalafior, można go przygotować jak puree 
  • brokuły
  • ulubione warzywa
  • ewentualnie odgrzane ziemniaki  (ugotowane i schłodzone w lodówce, proces ten mocno obniża indeks glikemiczny ziemniaków, jednak nie więcej niż o 30%)
Pizza.
  • ciasto przygotowane z kalafiora np. TAK
  • składniki ulubionej pizzy na plastrach bakłażana
  • ciasto przygotowane z mąki z orzechów (kokosowej, migdałowej)
Pamiętaj, że wyroby pełnoziarniste, to nie jest zdrowa alternatywa! Co prawda biały chleb zawiera mniej minerałów niż ciemny, jednak nadal bardzo podnosi poziom cukru we krwi - bardziej niż baton czekoladowy. Skoki poziomu cukru to często przyczyna różnych dolegliwości, w tym nadwagi i insulinooporności - wstępu do cukrzycy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz