13 czerwca 2014

Najzdrowsze warzywa



"Jeść warzywa!" to chyba najczęstsze przykazanie dietetyków. Łatwo powiedzieć - warzyw są tysiące odmian, w sklepach kilkadziesiąt, świeże, mrożone, kiszone, sałatki, surówki, ziemniaki, frytki, kotlety sojowe... Można się pogubić.


 Jakie zatem warzywa są najbardziej wartościowe, czyli mają największą gęstość odżywczą? Na to pytanie postanowił odpowiedzieć zespół naukowców z William Paterson University. Po przeanalizowaniu wielu publikacji naukowych przygotowali ranking warzyw i owoców o największej zawartości ważnych dla zdrowia składników diety, takich jak:
  • potas
  • błonnik
  • białko
  • wapń
  • żelazo
  • tiaminę
  • ryboflawinę
  • niacynę
  • kwas foliowy
  • cynk
  • witaminę A
  • witaminę B6
  • witaminę B12
  • witaminę C
  • witaminę D
  • witaminę E
  • witaminę K

Listę otwierają warzywa liściaste, a dopiero na 17 miejscu znalazło się warzywo innego typu - papryka. Zatem jedzmy zieleninę na zdrowie!

Ranking


rukiew wodna
kapusta pekińska
boćwina
botwina
szpinak
cykoria
sałata 
natka pietruszki
sałata rzymska
kapusta warzywna (pastewna)
liście rzepy
liście gorczycy
cykoria
szczypiorek
jarmuż
mniszek lekarski
czerwona papryka
rukola
brokuły
dynia
szalotka
kalarepa
kalafior
kapusta
marchew
pomidor
cytryna
sałata lodowa
truskawka
rzodkiewka
dynia
pomarańcze
limonki
grejpfrut różowy
brukiew
rzepa
jeżyny
por
batat
grejpfrut biały

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz